Pormegkötés az Ürömi Kőbányában

2012-11-13 | szerző: ipariparasitas | megtekintés: 2669 | címkék: pormegkötés, porlefogás, szálló por megkötése, légtisztítás, pormentesítés

 

Mint a legtöbb kőfejtő esetében, az Ürömi Flinstone Kőbányánál is komoly gondot okozott a nagy mennyiségű szállópor. Egyrészt a dolgozók egészségére jelentett veszélyt, másrészt pedig a környezetben élők panaszkodtak a folyamatos porra.


Felmérést követően meghatároztuk a szükséges vízmennyiséget, megterveztük a csövek rögzítését, és a megfelelő fúvókaméretet. Pormegkötés esetén ez viszonylag nagy vízcseppeket jelent. A fúvókák átmérője 0,4 vagy 0,5 mm. Ezek a mikron nagyságú cseppek méretüknek köszönhetően képesek megkötni a 0,1-1000 mikron nagyságú, belélegezhető porszemeket, így azok súlyuknál fogva a talajra hullanak. Ennél nagyobb vízcseppek már nem tapadnának a szálló porhoz. Locsolással csak azt tudnánk megakadályozni, hogy a földön lévő por ne keveredjen fel.


Ebben az esetben a szálló por kiszűrése volt a cél. A probléma a frissen bányászott kövek őrlésénél koncentrálódott. Mintegy 120 méter csövet telepítettünk a szállítószalag mentén (a telep maga egyébként 3000 m²). A rendszer óránként 270 liter vizet porlaszt 70 baros, speciális szivattyúval, ami Olaszországban, egy családi manufaktúrában készül. 10 éves tapasztalat és folyamatos fejlesztések garantálják, hogy erős igénybevétel esetén is megbízható, stabil rendszert adtunk át.


Az eredmény rendkívül látványos lett, a szálló por koncentrációja a telephelyen és környezetében több mint a felére csökkent. A teljes beruházás 1 m Ft alatti összegből valósult meg. Csekély ár egy kőfejtőnek a dolgozókért, a környezet védelméért és a jószomszédi viszonyért cserébe.
Bizton állíthatjuk, hogy bármilyen más technológiához képest az általunk forgalmazott, nagynyomású vízporlasztásos pormegkötés messze a legolcsóbb, és leghatékonyabb eljárás. Egyszerű karbantartása, bővíthetősége szintén csak erre a technológiára jellemző az iparágban.

 

 

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.

 

Pormegkötés az Ürömi Kőbányában
Pormegkötés az Ürömi Kőbányában
Pormegkötés az Ürömi Kőbányában
Pormegkötés az Ürömi Kőbányában
Pormegkötés az Ürömi Kőbányában

horizontal separator

Kapcsolódó cikkek

Pormegkötés a Basalt Középkő Kőbányában

Az uzsai kőbánya igazi sikertörténet. Az első érdeklődő telefontól számított 10 nap múlva már egy több mint 100 fúvókából álló rendszer gondoskodott a szálló por megkötéséről.

Porlekötés Nádor utcai bontás során

 Porlekötés Nádor utcai bontás során

A nyáron végzett bontási munka a vártnál nagyobb szállóporral járt. A lakók panasza az engedélyt kiadó polgármesteri hivatalba is eljutott, a ki a munka beszüntetését követelte.
Ez persze óriási ...

A szálló por koncentrációjának hatékony csökkentése

A kőbányászat és kőfeldolgozó ipar jellegéből adódóan hatalmas mennyiségű szálló port szabadít fel. A szálló por amellett, hogy az emberi egészségre ártalmas, magas koncentrációban a látási viszonyokat is ronthatja, és növény- és ...

Szálló por megkötése párásítással

Párásító, ködképző rendszereink hatásos megoldást nyújtanak a szálló por mennyiségének csökkentésére és a levegő szűrésére, tisztítására.

A nagynyomású ködképző rendszerek biztosítják a legmegfelelőbb megoldást beltérben és kültéren egyaránt, a kezelt ...

Kettőt egy csapásra: csarnokhűtés és pormegkötés

Nyári hőségben kavargó porban dolgozni nem a legkellemesebb tevékenységek közé tartozik. Az koncentráció képessége, és a motiváció jelentősen csökken ilyen körülmények között és ez jelentősen negatív irányba módosítja a ...

Vissza a nyitólapra

 

 

Horizontal separator

Keresés

Keresés a cikkek szövegében

 

Horizontal separator

Legutóbbi cikkek

Porvédelem hulladékkezelésnél

Kapitális Nyomda párástás

Pályázható fejlesztés: állattartó telepek hűtése párásítással

Több mint 100.000 m2 párásított nyomdai alapterület

Porlekötés Nádor utcai bontás során

Horizontal separator

Legnépszerűbb cikkek

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

A párásító rendszerek fontos szerepet játszanak a növénytermesztés ...

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Napjainkban a nyári hőség enyhítésére Magyarországon ...

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek tárolásakor legfontosabb szempont a frissesség megőrzése, ...

Horizontal separator

Címkék

ipari párásítás (35), párásítás (23), páratartalom-szabályozás (16), csarnokhűtés (14), páratartalom szabályozás (13), csarnok párásítás (11), csarnokpárásítás (11), adiabatikus hűtés (11), párahűtés (10), porlefogás (8), páratartalom (8), pormegkötés (8), nyomdai párásítás (7), légnedvesítés (7), istállóhűtés (6), nyomda párásítás (5), páratartalom szabályzás (5), ipari hűtés (5), iparipára (4), porlekötés (4), faipari párásítás (4), páratartalom mérő (4), istálló hűtés (3), páraszabályzás (3), por megkötés (3), nyomdaipari párásítás (3), csarnok hűtés (3), nyomda (3), szálló por megkötés (2), relatív páratartalom (2), szálló por megkötése (2)