Párahűtés a sertéstenyésztésben

2011-12-05 | szerző: ipariparasitas | megtekintés: 2911 | címkék: párahűtés, istállóhűtés, bűzlefogás, ipari párásítás, csarnokhűtés

 

A mai modern, nagyüzemi állattartás termelési feltételei nem teszik lehetővé a vadon élő sertések természetes élőhelyéhez hasonló ligetes területen történő tartást, mivel az többek között az állatok állapotának folyamatos ellenőrzését és a megfelelő takarmányozást nagyban nehezíti, ellehetetleníti. Így megszűnik az állatok természetes hőfokszabályozási lehetősége, nagyban növelve a túlhevülés kockázatát. 

A sertések - mint a többi nagy testtömegű állat - számára is a nyári meleg okozta hőstressz jelenti az egyik legnagyobb problémát, amely a hízóknál étvágytalanságot, súlygyarapodás csökkenést okoz, kocák esetében a vemhesség problémákhoz, illetve a tejtermelés intenzitásának romlásához vezethet, így malacok elhullása, sőt, súlyos esetben felnőtt állatok elhullása is a kockázati tényezők közé sorolandó.

 

 

Az állattartó tér szellőztetése mellett a leghatékonyabb, egyben költségtakarékos hűtési megoldás a nagy nyomáson (70-100 Bar) porlasztott vízzel működő párásító, párahűtő berendezés jelenti, amellyel átlagosan 5-10 °C-os hőmérsékletcsökkenés érhető el. Rendszereink működése az adiabatikus hűtés elvén alapul. Alapvetően a hűtés hatékonyságát növelendő, ventilátorokkal szerelt, önálló párahűtő rendszerek, ugyanakkor a már meglévő szellőztető rendszerekhez integrálhatók oly módon, hogy a szellőztető berendezés típusához és légszállításához illeszkedő mennyiségű, méretű és irányú porlasztófej (fúvóka) elhelyezésével a meglévő légmozgás szállítja a hűs levegőt. 

Rendszereinkbe az állatok egészségét védő, és a rendszer hatékonyságát növelő, a vízminőséget javító berendezések könnyen beépíthetők, például mechanikai szűrők, UV szűrő, vízlágyító baktériumszűrő stb. 

Megvizsgálták a párásított hizlaldák teljesítményét, a takarmányhatékonyság és az etetés időtartamának összefüggésében. A kísérlet alatt 18db 70 kg-os malacot tanulmányoztak 30 napon keresztül, s figyelték annak hatását, hogy a párásítás és a táplálkozás összehangolása együttesen milyen súlygyarapodást eredményez az állatoknál. 

Azoknak az állatoknak, melyeket közvetlenül etetés előtt párásítással hűtöttek le, jelentősen nagyobb (+13%) takarmányfelvételük volt, és sokkal tovább ettek (+19 %) mint a másik csoport egyedei. A kapott eredmények az istálló hűtésének/párásításának eredményességét tükrözik, következésképpen a csúcs hőmérséklet csökkentése megfelelő stratégia egy olyan tevékenység alatt, mint pl. az étkezés.

A takarmány hatékonyabb hasznosítása a sertések rövidebb időn belüli piacra kerülését és csökkentett takarmány felhasználást eredményez, az ipari hűtéssel ezáltal jelentősen növelhetjük a költséghatékonyságot.

 

 
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.
 
 
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben
Párahűtés a sertéstenyésztésben

horizontal separator

Kapcsolódó cikkek

Por és szagmegkötés párásítással

 

A hulladékfeldolgozásban illetve szennyvízkezelésben keletkező por és kellemetlen szagok (bűz) komoly problémát jelenthetnek, nem csak az üzemek dolgozóinak közvetlenül, de a környezeti terhelés szempontjából is. A mai modern hulladékfeldolgozó üzemekre ...

Magunkról

Az ipari párásítás és a csarnokhűtés általunk képviselt műszaki megoldása a mai környezetbarát technológiai elvárásoknak, ezzel párhuzamosan az energiatudatos és költséghatékony klimatizálásnak megkerülhetetlen része lett.

Az ipari csarnokokban a nyári hónapokban elkerülhetetlen a légtér ...

Merino bárányakol - Kiskunhalas-Harkakötöny

 

Párahűtés a juhtenyésztésben

A juhok komfortzónája a hőmérséklet tekintetében -10 és +18 °C között van. Télen a huzattól, nyáron a túlságosan magas (+ 25 C feletti) hőmérséklettől kell óvni őket.  Szervezetüknek nincs jó hőkiegyenlítő képessége, főleg a meleggel (25 °C feletti ...

Referencialista - szöveges és képes beszámolók

Vissza a nyitólapra

 

 

Horizontal separator

Keresés

Keresés a cikkek szövegében

 

Horizontal separator

Legutóbbi cikkek

Porvédelem hulladékkezelésnél

Kapitális Nyomda párástás

Pályázható fejlesztés: állattartó telepek hűtése párásítással

Több mint 100.000 m2 párásított nyomdai alapterület

Porlekötés Nádor utcai bontás során

Horizontal separator

Legnépszerűbb cikkek

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

A párásító rendszerek fontos szerepet játszanak a növénytermesztés ...

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Napjainkban a nyári hőség enyhítésére Magyarországon ...

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek tárolásakor legfontosabb szempont a frissesség megőrzése, ...

Horizontal separator

Címkék

ipari párásítás (35), párásítás (23), páratartalom-szabályozás (16), csarnokhűtés (14), páratartalom szabályozás (13), csarnok párásítás (11), csarnokpárásítás (11), adiabatikus hűtés (11), párahűtés (10), porlefogás (8), páratartalom (8), pormegkötés (8), nyomdai párásítás (7), légnedvesítés (7), istállóhűtés (6), nyomda párásítás (5), páratartalom szabályzás (5), ipari hűtés (5), iparipára (4), porlekötés (4), faipari párásítás (4), páratartalom mérő (4), istálló hűtés (3), páraszabályzás (3), por megkötés (3), nyomdaipari párásítás (3), csarnok hűtés (3), nyomda (3), szálló por megkötés (2), relatív páratartalom (2), szálló por megkötése (2)