Párahűtés a baromfitenyésztésben

2011-12-05 | szerző: ipariparasitas | megtekintés: 4210 | címkék: baromfi, ipari párásítás, párahűtés, hőstressz, állattartás

 

A baromfifélék hőszabályozó rendszere eltér az emlősökétől, mivel nincsen verejtékmirigyük, és tollazatuk is jelentősen hőszigetelő. A természetes, illetve hagyományos tartás állategészségügyi szempontból előnyös, mivel biztosítja a madár és környezetének harmonikus összhangját, ami az egészség megőrzésének alapja.

Azonban a szabadtartás olyan kihívásokat is jelent, amelyek az intenzív, jól kontrollálható tartási körülmények között kevésbé számottevőek: paraziták megjelenése, rágcsálók, rovarok, vadon élő madár- és emlősfajok fertőzésközvetítő szerepe, ragadozók jelenléte.

 

Az iparszerű baromfitenyésztésben legfontosabb külső környezeti hatásként a hőstresszt kell említenünk. A növekvő környezeti hőmérséklet csökkenő takarmányfelvételt, a termékenység és tojáshozam, a tojásminőség romlását okozhatja. Baromfifélék esetében a hőleadás különösen fontos, hiszen a táplálékkal felvett energiának legfeljebb 20%-át építik be szervezetükbe, míg a fennmaradó mennyiség nagy része hőtermelésre fordítódik, illetve az anyagcsere során termelt hő formájában szabadul fel. 

Nagy melegben a baromfiak takarmányfelvétele csökken, tyúkoknál 30 °C-on, akár 30-35%-kal is csökkenhet a 20-22 °C-on mért értékhez viszonyítva (Ota, 1966). Hosszú ideig tartó hőstressz (32 °C-nál magasabb környezeti hőmérséklet) következményeként megváltozik a testösszetétel, csirkéknél általában csökken a test fehérje-, és nő a zsírtartalma (Esmail, 2001). A házityúk tojástermelése 27-29 °C-ig nem csökken lényegesen, ha azonban a hőmérséklet emelkedik, a takarmányfogyasztás csökkenése olyan mértékű lesz, hogy ez a tojáshozam drasztikus csökkenéséhez vezet (8-30%) Régi tapasztalat, hogy kánikulában megnő az abnormális tojások száma (Kőrösiné, Nógrádi).

 

Rendszereinkbe - a csarnokok párásítása során általánosan használatos - az állatok egészségét védő, a rendszer hatékonyságát növelő, a vízminőséget javító berendezések könnyen beépíthetők, például mechanikai szűrők, UV szűrő, vízlágyító, baktériumszűrő stb.

A baromfi, főleg fiatal korában a huzatra érzékeny, az istállók hűtése esetében ezért ajánljuk az általunk forgalmazott berendezéseknek a meglévő szellőztető rendszerekkel való összehangolását, illetve a ventilátor nélküli vonalsoros párahűtő berendezés kiépítését. Rendszereink könnyen szerelhetőek, flexibilisen alkalmazhatók szinte minden épülettípus esetén, a porlasztófejek (fúvókák) iránya tetszőlegesen állítható, így a pára nem közvetlenül az állatokra száll, hanem a légteret hűti.

 
 
A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.
 
 
 
Párahűtés a baromfitenyésztésben
Párahűtés a baromfitenyésztésben
Párahűtés a baromfitenyésztésben
Párahűtés a baromfitenyésztésben
Párahűtés a baromfitenyésztésben

horizontal separator

Kapcsolódó cikkek

Magunkról

Az ipari párásítás és a csarnokhűtés általunk képviselt műszaki megoldása a mai környezetbarát technológiai elvárásoknak, ezzel párhuzamosan az energiatudatos és költséghatékony klimatizálásnak megkerülhetetlen része lett.

Az ipari csarnokokban a nyári hónapokban elkerülhetetlen a légtér ...

Top referenciák

 Az elmúlt évek leg nevesebb vevői a teljesség igénye nélkül.

Műszaki berendezés gyártók, parketta gyárak, élelmiszer ipari cégek, autóipari gyártó cégek

 

Palatia Nyomda Győri csarnok párásítás

A nyomdaiparban különösen fontos a megfelelő, állandó páratartalom a nyomdai végtermékek kiváló minőségének megtartása érdekében.

Cewe Nyomda páratartalom szabályozás

Mint a legtöbb nyomdában,úgy  a Cewe Color-nál is elsődleges szempont a legkiválóbb végtermék előállítása. Ehhez nyújt segítséget a magyarországon jól bevált Tecnocooling ipari párásító rendszer, ami egy páratartalom mérő segítségével szabályozza a nyomdacsarnok levegőjének ...

Kapcsolat

Vissza a nyitólapra

 

 

Horizontal separator

Keresés

Keresés a cikkek szövegében

 

Horizontal separator

Legutóbbi cikkek

Porvédelem hulladékkezelésnél

Kapitális Nyomda párástás

Pályázható fejlesztés: állattartó telepek hűtése párásítással

Több mint 100.000 m2 párásított nyomdai alapterület

Porlekötés Nádor utcai bontás során

Horizontal separator

Legnépszerűbb cikkek

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

Üvegházak, fóliasátrak és termesztő telepek klimatizálása

A párásító rendszerek fontos szerepet játszanak a növénytermesztés ...

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Az adiabatikus illetve evaporatív léghűtés előnyei

Napjainkban a nyári hőség enyhítésére Magyarországon ...

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek eltarthatóságának növelése páratartalom-szabályozással

Az élelmiszerek tárolásakor legfontosabb szempont a frissesség megőrzése, ...

Horizontal separator

Címkék

ipari párásítás (35), párásítás (23), páratartalom-szabályozás (16), csarnokhűtés (14), páratartalom szabályozás (13), csarnok párásítás (11), csarnokpárásítás (11), adiabatikus hűtés (11), párahűtés (10), porlefogás (8), páratartalom (8), pormegkötés (8), nyomdai párásítás (7), légnedvesítés (7), istállóhűtés (6), nyomda párásítás (5), páratartalom szabályzás (5), ipari hűtés (5), iparipára (4), porlekötés (4), faipari párásítás (4), páratartalom mérő (4), istálló hűtés (3), páraszabályzás (3), por megkötés (3), nyomdaipari párásítás (3), csarnok hűtés (3), nyomda (3), szálló por megkötés (2), relatív páratartalom (2), szálló por megkötése (2)